Tulevaisuuden talot

Asumisen ei uskota muuttuvan radikaalisti lähitulevaisuudessa, mutta se saa varmasti uusia muotoja. Tulevaisuudessa asuminen keskittyy entistä enemmän kaupunkeihin, sillä suomalaiset siirtyvät maalta kaupunkeihin entistä enemmän työn ja opiskelujen perässä.

Tulevaisuudessa pientalojen uskotaan yleistyvän

Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia minimalismista ja me omistamme entistä vähemmän tavaraa joten tilan tarve ei ole enää niin suurta verrattuna aiempaan. Pientalojen kohdalla haasteeksi saattaa tulla tonttimana puute. Kaupungissa asumisen suosio nostaa asuntojen hintaa ja tämä luo tarpeen pienemmille asunnoille. Asunnon ostaminen ei ole enää ainoa tavoite. Väliaikaisuus ja yhteisöllisyys nostavat suosiotaan. Perheet saattavat omistaa jopa useamman asunnon tulevaisuudessa. Työasunto keskustassa ja vapaa-ajan asunto hieman kauempana.

Asumiselta halutaan vaivattomuutta ja toimivuutta.

Teknologian kehittyessä nopeampaa kuin koskaan, se vaikuttaa tulevaisuudessa myös asumiseen. Seuraavien vuosien ja vuosikymmenien kuluessa talot tulevat sisältämään entistä enemmän teknologiaa. Älytalot tuovat teknologiallaan helppoutta, lisämukavuutta ja mahdollisuuksia asumiseen. Arvioiden mukaan tulevaisuuden teknologia asunnoissa voi vähentää kotitöitä jopa sadalla tunnilla vuodessa. Taloteknologian kehittyminen parantaa turvallisuutta ja helpottaa energian hallintaa. Älylliset ratkaisut oppivat asukkaiden tavat ja pystyvät mukautumaan niiden mukaan.

Teknologian kehittyminen ja yleistyminen tuo mukanaan myös haittoja. Herää kysymys mm tietoturvan suhteen. Jos kaikki talossa toimii teknologialla, miten on tietoturvallisuuden laita? Teknologia vaatii myös käyttäjältään osaamista. Vaaditaan opiskelua, oppimista ja tiedonhalua myös asukkaalta.